woensdag 2 juni 2021

Bezoek aan de huiskapel van de familie Moretus is de afsluitwandeling van 2 april 2015(witte do-dag).

Ann, Fernanda, Frie, Hilda VD, Jacqo, Jeanne G, Joke, Kristien, Lieve, Marie-José, Maria VH, Maria VDW, Mart en Simone zijn op Witte Donderdag 2015 ontvangen in de huiskapel van de familie Moretus. 
Vanaf thuis en terug hebben wij ook nog 9.060 stappen gewandeld, waarvan 4.432 aerobic (dus meestal niet stevig doorgestapt). Totaal = 5.25 km.  (origineel 2 april 2015) (omleidingen #) kopiëren mag.



DEEL: In de huiskapel van HET KLAVERBLAD.
Wij zijn blij met volgend verslagje van Simone Deleersnijder, aangevuld met foto's van Kristien, Maria VH en Frie.

Het was koud maar droog. Meer hadden de ' wandeldames' van Femma Schelle niet nodig om op een speciale manier de winterwandelingen af te sluiten.  We kwamen samen aan 'De witte poort' van kasteel Klaverblad in de Valkenisseweg te Hemiksem.


Voor vele mensen boven de 60 jaar, roept deze poort zeker herinneringen op aan de jaarlijkse parochiedag op 'de ezelswei' van het domein.  Deze keer werden we ontvangen door Mr. Geoffroy Moretus (is niet de graaf, want de titel draagt alleen de oudste broer) om uitleg te krijgen over de kapel van het kasteel.








De kapel is door de grootvader van de huidige Mr. Moretus aan het kasteel aangebouwd en wordt nog regelmatig gebruikt.  Mr. Moretus gaf ons een uitgebreide toelichting over wat er zoal in de kapel te zien is.  Voor de gelegenheid had hij een en ander uit de brandkast gehaald en op of rond het altaar gezet, zoals een zeer oude missaal (16de eeuw), gedrukt bij de familiedrukkerij Plantijn Moretus.



Ook enkele mooie kelken enz..




 



Hij legde ons ook uit waartoe een obiit (betekent: gestorven) diende (er hingen er verschillende aan de muren)







en hij vertelde wie er op de glasramen was afgebeeld.




Zeker ook het vermelden waard waren 2 Agnus Deï's, een soort grote medaillon die indertijd gemaakt werden van de overschot van de paaskaarsen, waarop de voorstelling van het LamGods stond en die aan de achterzijde een relikwie van een heilige bevatte.  Hier was het van de heilige Joh. Nepomuk, een heilige die in Praag leefde.







Mr. Moretus gaf met duidelijk genoegen uitleg over de kapel, het kasteel en de familie van zijn voorvaders en wij waren blij met zijn enthousiaste uitleg en hebben die namiddag veel opgestoken











DEEL: De wandeling en afsluiting.
Tekst uit het verslag van Ann en Maria


Het domein is nu volop in de lente en de paasbloemen piepen overal boven het groen uit. De bomen staan nog wat te treuzelen, hebben zeker een beetje meer zon nodig. 





verlaten het privédomein en wandelen naar de hoeve van Scholiers.  Deze hoeve, ook Valkenissehoeve genoemd, bevindt zich in de Valkenisseweg te Hemiksem. 



We worden daar verwelkomd door Staf (de man van Frie),  Jos (de man van Frieda) en Paul (de broer van Frie). Chris Van Dyck vervoegt ons, zij heeft gezorgd voor een lekker glaasje Cava.  We proosten op de verjaardag van Joke en op de wandelaars.  Joke  krijgt een spetterend vuurwerk en een happy birthday song cadeau.






Staf, Jos en Paul verwennen ons  met een lekkere pannenkoek met bruine suiker. (Niet vergeten: aan onze Pol vragen "wat mijn schuld is").




Wij maken van de gelegenheid gebruik om heel wat bij te babbelen  
en het is gezellig vertoeven aan de prachtige stoof met blauw witte tegeltjes.

Foto's van Nonkel Tist en Nonkel Fons
Mart was ook mee op ons leidingsweekend.

Hier waren wij in de tijd van TOP 64 ook met de chiroleiding van Klaasje op weekend.
In het voorjaar wordt de koeienstal -ik noem het ontsmet, maar kan ook om ander doel geweest zijn. Zal het eens vragen aan tante Maria. Nonkel Tist spande een tent en zoals altijd was er chocomelk.
Men spreekt nog niet over het verkleinen van onze ecologische voetafdruk . 
Maar wij gebruiken alleen menselijke "brandstof" en "platte lach" om ons van Heiligstraat naar Valkenisseweg te verplaatsen met een "pirrewit" (van gebroeders Gijs) waarop een gasfles, vuur en potten.  Spannend houden -waar gaan we naartoe?   Even omwegje langs het dorp richting Aartselaar. Opzij van kasteel Cleydael afdraaien naar Groenenhoek...  


3 juni 2021: dank aan ons Paula. Zij ontdekte een gewijzigde bloginstelling. (niet tof!)




1 opmerking:

Maria Julia zei

Mooie reeks foto's en verslag van de fijne namiddag