maandag 23 januari 2012

Verslag voordracht Arnout Hauben in Edegem

Zondag 22 januari 2011, 14.00 h. Het OLVE college van Edegem loopt vol met honderden ervaren pelgrims, maar ook met mensen die voor het eerst aan deze tocht willen deelnemen en die daaromtrent zoveel mogelijk informatie willen vergaren .
Op het podium, niemand minder dan Arnout Hauben, de vriendelijke reporter die voor het VRT programma “Man bijt hond “ verslag uitbracht over zijn ontmoetingen tijdens zijn weg naar Compostela. Arnout wordt door de organisatoren van het Genootschap aangekondigd als één van de drie tenoren - naast Paulo Coelho (Braziliaans schrijver) en Dennis Heijink (Duits reporter) - die de “weg naar Santiago de Compostela” wederom populair hebben gemaakt. Dankzij de reportages van Arnout telt het Vlaams Genootschap sinds 2011 meer dan 2000 leden!
De voorstelling werd op een originele manier gebracht. Een zestal pelgrims hadden ieder één bepaald fragment gekozen uit de reportages en die werden op een groot scherm vertoond. Aan de hand van het onderwerp stelde deze pelgrim na de voorstelling enkele interessante vragen aan Arnout.
Op die manier kwamen we te weten dat hij zich mentaal en fysiek had voorbereid door o.a. manuscripten uit de 11e eeuw te bestuderen en door te stoppen met roken en te gaan joggen.
Dat er een Sint Jacobs Kerkenpad bestaat van +/- 800 km door Vlaanderen, bestaande uit 38 wandeletappes tussen 18 Sint Jacobskerken.
Dat hij de tocht naar Santiago de Compostela in twee keer heeft ondernomen; één keer in de winter en één keer in de zomer en dat de allerbelangrijkste boodschap naar de “nieuwe” pelgrims toe is : zo weinig mogelijk meenemen in je rugzak!
Dat hij ongeveer 460 interviews afnam waarvan er slechts 125 op antenne zijn geweest.

Een van de pelgrims vroeg zich af hoe Arnout er in slaagde zovele mensen op een zo openhartige manier hun verhaal te laten vertellen. Arnout zei veel gastvrijheid te hebben ondervonden, maar niet altijd vanaf het eerste moment. Soms waren de mensen op hun hoede en kwam het erop neer om de in eerste plaats het vertrouwen te winnen van de mensen en enthousiast te luisteren naar hen. Daardoor lukte het hem om op het verhaal verder te bouwen door gerichte vragen te stellen.

Een andere pelgrim vroeg zich af of er niet één en ander in scène gezet was of dat voorafgaande gesprekken of onderzoeken werden uitgevoerd. Arnout zei dat dit absoluut niet het geval was. Alle interviews zijn spontaan opgenomen. Weliswaar achteraf gemonteerd voor televisie, maar écht. Hij zei dat hij wel op de hoogte was van de geschiedenis uit de streken waar hij voorbij trok en daardoor makkelijk kon inspelen op de interesse en talenten van de bewoners. Volgens zijn ervaring vertellen mensen vaak méér aan een toevallige passant dan aan diegenen die hun omringen.

Verder vernamen we nog dat hij regelmatig in contact stond met het thuisfront. Het was voor hem heel erg belangrijk zijn ervaringen te kunnen delen met vrouw en kinderen.
Dat de aankomst in Santiago de Compostela een heel bijzondere ervaring was. Dat hij tijdens de mis plotseling de priester ervoer als de “representatie van het geloof”.
Dat hij met zekerheid nog eens terug zal gaan. Zijn zoontje wil nu al met hem mee..
Dat hij het gevoel heeft, dat hij door deze ervaring, een beter reporter is geworden, een interviewer die in plaats van te pushen, geleerd heeft te wachten en te luisteren naar de mensen hun verhaal.

Tijdens de pauze kregen we de gelegenheid om voor ons groepje enkele belangrijke vragen te stellen waarop we positieve antwoorden kregen. Het was een boeiende en geslaagde namiddag.

Mireille Nauwelaert

4 opmerkingen:

Maria Julia zei

Een mooi verslag. De reeks kwam in man bijt hond kwam me terug levendig voor de geest. Zo te lezen hebben jullie er een leerrijke en aangename namiddag aan overgehouden.
Tof en ook veel succes gewenst op jullie eigenste camino.

Mireille Nauwelaert zei

Dank je Maria, voor je reactie.

frie zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
frie zei

22 januari 2011 is 22 januari 2012.