vrijdag 22 december 2023

"De Torekens" wandelen in de omgeving van Puurs en Liezele op vrijdag 22 december 2023

Bij de start zoekt iemand de groep in de omgeving van het fort van Liezele. Gevonden.






Een mooi dennenbos. Even rondkijken en tijd voor een foto. Waar blijft de beloofde regen?




Hoeveel stappen al gewandeld?  Mooi cijfer. Tijd voor enkele minuten rust.



Nog altijd geen regen. Mooie Inkompoort. Van welk gebouw?



Jef informeert: het is vandaag de kortste dag




Wij lezen: Hof ter Bollen.



Het dorpskern (tje) van Liezele al een tijd voorbij en vanaf achterkant van het Fort zien we de lichtjes van de WINTERBAR.

Er is heel veel volk en er wordt voor ons plaats gemaakt. We kunnen nu genieten van een drankje. 
Alhoewel... Een voorbijganger stompt het glas van iemand van ons om...Sportieve reactie van slachtoffer en "ons Irma" is hier thuis (reeds vele uren vrijwilligerswerk verricht) en zorgt ervoor dat het glas terug gevuld wordt.






Dank aan "de Torekens" voor het organiseren van weeral een mooie wandeling.


De Molenbeekvallei.

Het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands, Natuurpunt, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid sloegen voor de vallei van de Vliet-Molenbeek en de Poortersbossen ten oosten van het Landschapspark in Liezele de handen in elkaar. 

“In 2019 kwam een groot aantal gronden te koop in de omgeving van de Molenbeekvallei”,   “De verschillende partners kochten samen 87 percelen aan, goed voor 50 hectare omdat we hier een unieke kans zagen voor extra natuurbehoud, bosuitbreiding en recreatie. Met de nieuwe aankopen komt er een mooie wandelverbinding tussen het Park Fort Liezele, de dorpskom van Kalfort en Liezele, en het nieuwe sportpark tussen Letterheide en Lichterstraat. 

Natuurvriendelijke vijvers

In de Poortersbossen liggen ook heel wat laaggelegen percelen die water afvoeren naar de Molenbeek. Door het plaatsen van stuwen, het verbreden van grachten en het verlagen van enkele percelen, kan extra water opgehouden worden. Natuurpunt zal zelf een aantal vijvers natuurvriendelijk inrichten zodat ze kunnen bijdragen aan het herstel van het grondwaterpeil.

Deze winter wordt alvast al 7 ha vroegere landbouwgrond beplant.

Het natuurpark komt bovenop de groene stukken natuur die er nu al zijn en maakt dus een verbinding. Voor de jeugd komt er een nieuw multimovepad door de Poortersbossen waar nu ook al een junglepad is. Je kan er ook al een fiets- en wandelpad volgen, maar niet alle delen van het gebied zullen toegankelijk zijn.

Zeldzame zwarte ooievaar

Het grootste deel van de vallei is immers beschermd landschap en dat zorgde voor een uniek ecosysteem waar vorige herfst bijvoorbeeld de zeldzame zwarte ooievaar werd gespot. Door het aanplanten van houtkanten en een groot bos, het zorgen voor bloemrijke graslanden, de opruiming van zwerfvuil en overbodige omheiningen en constructies moet de natuurwaarde nog verhogen. 





Geen opmerkingen: