dinsdag 31 juli 2018

In het Cleydaelbos.


Een echte boswandeling over een korte afstand (3km). Wij gebruiken de gele wandelwegen.

We starten in de dreef, rechtover de toegangsweg naar het kasteel, duiken het bos naast de waterloop in en wandelen afwisselend in bos en open gebied. We passeren de geurige roze bloesems van de REUZENBALSEMIEN. (7) Deze hoge plant is afkomstig uit de Himalaya en is in Europa een invasieve soort. Hij groeit langs beken en rivieren.  We schrikken even: in de grote vijver bemerken wij geen enkele druppel water. BIZAR! 

Via Zinkvalstraat en verharde tussenweg gaan wij rechts -via het houten verhoogde pad (bescherming tegen natte ondergrond) terug in een bos. Langs dood hout (5) dat dient als woonplaats en/of voedselbron voor vele planten,dieren en paddenstoelen. Nadien in een eikenbos. (4)  Onder eiken staat ondergroei van kruiden en bezaaiingen van bomen en andere planten. Die zijn dan weer voedsel voor kleine insecten en ook voor grotere zoogdieren. De eik zelf geeft voedsel aan bijzonder veel vogels, vlinders, kevers e.a. zonder dat hij daar zelf veel schade van ondervindt. Aan een ruimte met veel lichtinval maken wij een groepsfoto.



Rechts van het pad bemerken wij "hakhoutstoven" (3). Dit zijn 
bomen die net boven de grond afgezaagd worden. Het volgende jaar komen er dan nieuwe loten die weer uitgroeien tot boomstam(metjes). Dit hakhout was vroeger belangrijk als brandhout voor het kasteel. Om het landschap in zijn oorspronkelijke typische staat te behouden, wordt ook nu nog aan hakhoutbeheer gedaan door ANB. Op het einde loopt onze wandeling langs een jong bos. Inheemse bomen worden per soort in groepjes samen aangeplant (2).Er is ook een viersterrenhotel dat nestplaatsen biedt aan solitaire bijen (1). 
De cijfers refereren naar plaatsen op een wandelkaart die "Natuurpunt Aartselaar" publiceerde en waarvan wij hier soms teksten gebruiken.

Het is een paradijs voor dieren, planten en mensen!
Afspraak: we komen terug in de herfst.