donderdag 2 februari 2017

Recordaantal pelgrims.


uit ¡Hola! (nr 2 van 2017):


278 041 pelgrims kwamen in het pelgrimsbureau van Santiago de Compostela hun compostela ophalen, dat zijn er zes procent meer dan in 2016 (moet dit 2015 zijn?) en ook meer dan in het laatste Heilig Jaar, 2010.
Al enkele jaren zijn er meer buitenlandse dan Spaanse pelgrims. De verhouding is nu  55-45.
Na de Spaanse pelgrims komen de Italianen, de Duitsers, Amerikanen (VS), Portugezen, Fransen, Ieren, Britten, Zuid-Koreanen, Australiërs, Brazilianen, Canadezen en nog  134 andere nationaliteiten.
De Camino Francés blijft met 63,4 % de meest populaire Camino, gevolgd door de Camino Portuguès (18,7 %), de Camino del Norte (6,2 %), de Camino Primitivo (4,3%), de Camino Inglés (3,49 %) en de Vía de la Plata (3,26 %).

Er kwamen natuurlijk nog meer pelgrims toe in Santiago de Compostela. Een onbekend aantal komt geen compostela ophalen. 

Ook wij zijn vorig jaar niet gaan aanschuiven in het pelgrimsbureau van Santiago de Compostela.  Ons stempelboekje hebben wij afgegeven in Finistere en nadien in Muxia.  In ruil kregen wij in de gemeentelijke herberg in Finistere een Compostela (nadien nog 3 km met rugzak tot op de kaap gestapt en vervolgens meer dan 3 km naar onze meest zuidelijke slaapplaats). Twee dagen later kregen wij er een in Muxia. 

Wij krijgen onze compostela voor Finistere in de gemeetelijke herberg in Finistere.
Vanaf hier nog 3 km tot aan de kaap.
Aan de kaap in Finistere.
Zeg zo maar niet "stap-dag". Ons eerste doel bereikt: dat is genieten en bij wonder snel recupereren.
 Nu nog meer dan 3 km stappen naar onze meest zuidelijk gelegen slaapplaats.
Muxia: het einde van onze EILOOG.

Geen opmerkingen: