woensdag 11 april 2012

Opening Pelgrimsherberg te Antwerpen

Het is vrijdagnamiddag en aan de ingang van de Sint Jacobskerk aan de Lange Nieuwstraat in Antwerpen staan reeds vele mensen te wachten om deel te nemen aan de Pelgrimswandeling door de stad. Rond 16 uur worden we verdeeld in vier groepen van om en bij de 20 personen en onder leiding van een gids van de stad Antwerpen worden we gedurende twee uur rondgeleid en krijgen we zeer interessante verhalen te horen over Sint Jacob, maar ook van het ontstaan van de Sint Jacobskerk en zijn parochie. We leren dat op de meeste religieuze schilderijen de figuur van Jacobus steeds wordt afgebeeld met een grijs groene mantel. Uiteraard vaak met een staf, kalebas en schelp. Dat P.P. Rubens een parochiaan was van de Sint Jacobskerk en dat de Pelgrimsherbergen net buiten de stadwallen werden gehouden. De reden was dat de pelgrims vaak na de sluiting van de stadspoorten arriveerden, maar vooral ook om “valse” pelgrims, rovers en dieven die onder het mom van pelgrim rondreisden, buiten de stad te houden.

Na de stadswandeling worden we ontvangen in de Whywaai, de zaal naast de Sint Andrieskerk, met koffie en thee en na de lunch is er gelegenheid om deze mooie Sint Andrieskerk te bezichtigen. We worden rondgeleid door EH Rudi Mannaerts, sinds jaren de parochiepriester van de Sint Andries kerk.


Deze flamboyante en gedreven priester & kunsthistoricus vergast ons op een lezing met als thema “Antwerpen als halte voor de Pelgrims door de eeuwen heen”. Priester Mannaerts is naast een aangenaam verteller ook een bijzonder gevat en grappig man. In zijn kenmerkende stijl en overgoten met een schitterende humor, leren we over Sint Jacobus, over zijn afkomst als zoon van Zebedëus en over zijn vriendschap met Jezus. Dat hij een Romeins staatsburger was en daardoor het "voorrecht " had om onthoofd te worden ipv aan het kruis genageld te worden. Jacobus was ook in de buurt tijdens enkele wonderen van Jezus en week niet van zijn zijde tijdens de laatste dagen van Jezus in o.a. het hofje van Olijven. We krijgen meer te weten over de uitbreidingen en heropbouw van de stad Antwerpen door de eeuwen heen, over het broodjeshuis - een plaats waar jaren later het eerste Stedelijk onderwijs van start gegaan is - over het ontstaan van gasthuizen. Dit waren instellingen waar zieken en ouderen verpleegd en verzorgd konden worden. Een gasthuis was meestal een binnenhofje waar een aantal huisjes rondom een binnenterrein gebouwd werden, bedoeld voor bijvoorbeeld leden van een bepaalde kerk, voor vrouwen of andere doelgroepen zoals reizigers. Vandaag nog steeds passeren vele pelgrims, diegenen die vanuit het Noorden vertrekken naar Compostella, de stad Antwerpen en houden daar halte.

Dat brengt ons naar de volgende etappe. We vertrekken vanuit de Waaistraat
richting Hoogstraat, naar het oude Julianus gasthuis, thans gekend als zaal de Zwarte Panter. Sint Julianus was de beschermheilige van de pelgrims. Daar worden we ontvangen met een drankje en een hapje ter gelegenheid van de officiële heropening van de Pelgrimsherberg.
Meer dan 135 mensen zijn aanwezig in deze zaal.
Na een woordje van de organisatoren van het genootschap, worden we toegesproken door minister van werk Monica De Coninck, die mee geijverd heeft opdat de vernieuwingen in de herberg gerealiseerd konden worden door de stad Antwerpen.
Om de plechtige opening te leiden is Mgr Johan Bonny – 22st Bisschop van Antwerpen gevraagd.

We krijgen van hem een leuk verhaal te horen over zijn Camino. Hij had deze tocht jaren geleden ondernomen, samen met een groep van om en bij de 100 jongeren. Leuke en grappige verhalen over hoe ze met primitieve middelen creatief moesten omgaan om voor zo’n grote groep telkens onderdak, eten en douches te voorzien.
Hij had er enorm veel aan beleefd en hij wenste ooit nog eens terug te kunnen gaan. Aan alle pelgrims wenst hij een behouden tocht.
Aansluitend gaan Mevr De Coninck, Mgr Bonny en de leden van het genootschap naar de Sint Jansvliet om het lintje van de vernieuwde herberg door te knippen. Alle aanwezigen krijgen de gelegenheid om – in kleine groepjes - de herberg te bezoeken. Het was weer een zeer geslaagde en interessante belevenis.

2 opmerkingen:

frie zei

Knap verslag. Plezierig om te lezen. Sommige details uit het verslag van de stadswandeling was ik al vergeten. De wandeling kan nog steeds gemaakt worden. Groepen reserveren bij Stadsgidsen van Antwerpen. De naam van onze gids:
Heidi Verbruggen, een top-iemand mét camino-ervaring.

liliane zei

Ik heb even door het venster binnen gekeken,ook de foto's gezien. Dat wil ik dus ook op mijn blogje.Ik zet je blog bij mijn bloglijst. :-)