Als Covid 19 niet was ontstaan, hadden we in september de Camino Via de la Plata gedaan.


 

Na toch alweer 9 keer met ons groepje een tocht te hebben gemaakt naar die magische stad Santiago de Compostela, telkens vertrokken vanuit een andere windstreek, zouden we in september van 2020 een deel van de Via de la Plata nemen, te starten in Tàbara en eindigen in Villavella.  Het idee was ( en is nog steeds ) om in 2021, het Heilig Jaar, onze tocht te vervolmaken vanuit Villavella en aan te komen in Santiago om deel te kunnen nemen aan de festiviteiten die daarrond georganiseerd worden.

Op 10 februari ll waren we nog heel enthousiast begonnen aan de voorbereidingen , maar algauw bleek dat er mogelijk een probleem zou zijn….Corona.   In het begin van de lockdown waren we nog overtuigd dat in september, toch 6 maanden later, het gevaar al lang geweken zou zijn.  Eventjes dachten we nog dat het goed zou komen, maar uiteindelijk beslisten we om al onze plannen te verschuiven naar juni 2021.  Niemand kan voorspellen of dàn veilig zal zijn.  Afwachten is de boodschap.

Het Vlaams genootschap volgt de ontwikkelingen op de voet. Via het tijdschrift de Pelgrim ontvangen we nieuws uit Santiago, zoals bijvoorbeeld dat de Vlaamse albergue in Los Arcos wellicht dit jaar niet meer zal openen. De camino openstellen zoals vroeger zal niet evident zijn. De veiligheid van de pelgrims, de risico’s onderweg, hygiëne in de albergues, veiligheid van hospitaleros, controle, het openstellen van de grenzen.

Het programma van het Heilig Jaar, met vele activiteiten, is nagenoeg klaar, maar het is onzeker of die zullen kunnen doorgaan.  Goed nieuws is dat eraan gedacht wordt om het Heilig Jaar te verlengen tot 2022. “Uitstel is geen afstel” en de camino zal blijven bestaan.  Laat ons de hoop koesteren dat de wereld deze pandemie onder controle krijgt en we spoedig weer opnieuw plannen kunnen maken. Niettegenstaande dat alles, zijn we dankbaar dat we reeds vele malen “de ervaring van het onderweg zijn” hebben mogen en kunnen ervaren.

Mireille.


1 opmerking:

Frie zei

Veel goesting om er aan te beginnen ... Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren schreef Willem Elsschot in een van zijn gedichten...