Blad 14: 2019 Valença -SantiagoVerslag van onze camino in 2019

FORUM.
https://www.caminodesantiago.me/community/threads/variante-espiritual.39840/ Hieronder een verslag van de variante:
the Variante Espiritual starts just 2 or 3 kms north of Pontevedra with a very big sign on the waymarked route to Caldas de Reis.
At the sign Variante Espiritual-you can't miss it -turn to the left over a small bridge and follw the waymarkers.
First bigger place is Combarro. There we slept in a small hostal nearby the waterside.
From there is a nasty (akelig) hill up to Armenteira where is an albergue.

Nearby the monastery of Armenteira starts a beautifull medieval path alongside a small river, called a ruta de pedras e de auga..
After about 7 kms the path ends but if you keep following the waymarkers you will see after about 2 or 3 kms a hotel, Os Castanhos in a place called Barrantes.
Very nice people and nice rooms.
Ask the lady to call the captain of the boat to ask at what time the boat is sailing -due to the tide of he ocean.
From there it is 15 kms to Vila Nova de Arousa where the boat is which sails you to Pontecessurres, 3 kms away from Padrón.
We had bad luck by then. The boat sailed in the morning so we could not get there in time and had to wait another day but the lady of Os Castanhos gave usxa lift by car so we were in time for the boat.
In Vila Nova de Arousa is a kind of albergue in a sportshall we heard from other pilgrims.
In Combarro we paid 30€ for a double bed room and in Barrantes moreless the same.
The boat costs you 16€ .

 -------------------------------------------------------------
The boat of the Spiritual Variant no longer climbs every day. Now a minimum number of pilgrims is needed. To do this you must call the phone of the boat.
The 12 of Abril of 2019 will rise again each day
There is an hourly train from Vilagarcia de Arosa to Padron, about 7 kms to walk from Vilanova de Arousa to Vilagarcia.
----------------------------------------------------------------------
We are 7 people tomorrow (14th August 2018) going from Vilanova by boat in the afternoon around 15:00! We need min. 3 people more! If you are interested, meet us at the harbour at three. Price 19€/pax
-------------------------------------------------------------- 
 https://www.pindat.com/pindata/user/gerdienkes.camino/2018-10-11
 Een verslag van de pelgrim zijn derde etappe.  Op de website kunnen ook de andere bekeken worden.
-----------------------------------------------------------------------------


https://ontdekgalicie.nl/wandelen-in-galicie/variante-espiritual

De Variante Espiritual start vanaf de Plaza de la Peregrina in Pontevedra. Je volgt de Camino Portugués tot aan de kruising van Pontecabras. Dit is een  belangrijk punt, hier moet je links af. Als je rechts gaat mis je de route. De route loopt verder door Poio. Hier staat het klooster van San Juan de Poio met een prachtige uitbeelding in mozaïk van de route van Roncesvalles naar Santiago de Compostela. 

mijn vriendin Elly en ik kozen er voor de etappe Pontevedra-Armenteira op te splitsen in 2 etappes. De reden hiervan was omdat het stadje Combarro echt de moeite waard is om te bezoeken, leuke oude  straatjes met doorkijkjes en gezellige terrassen aan het water!  Ook de vele horreos niet te vergeten! Daarna de 10 km lange klim gelopen, ja zwaar was deze zeker maar o zo mooi!
We namen er de tijd voor en dus was het genieten van de fantastische mooie uitzichten!  Over kronkelpaadjes steeds hoger door een bos! En dan ineens ben je op het hoogste punt, 477 m.  

Dan nog ongeveer 2 km naar beneden, het laatste stukje over een prachtig smal pad met grote keien, langs een beek! 

Aangekomen in Armenteira kun je overnachten (en stempelen) in de gemeentelijke herberg of bij de nonnen in het Klooster van Armenteira (€ 35). Wij hebben gekozen voor deze superleuke privé-woning op donativo-basis.
Oorsprong van de route  https://www.tenbunderen.be/bedevaarten/compostelalegenden.html
Volgens de overlevering werd in het begin van de 9e eeuw in het Spaanse Galicië een graf ontdekt, dat de stoffelijke resten van de apostel Jacobus zou bevatten. Men zal zich ongetwijfeld hebben afgevraagd hoe Jacobus, die in 44 in Jeruzalem was onthoofd kon terechtkomen in een graf op de uiterst N-W uithoek van Spanje. Op een plaats die heel ver van het H land verwijdert is én er plots 8 eeuwen later weer opduikt.  Die cruciale vraag lokte in de 9e eeuw een onwaarschijnlijk legendarisch verhaal uit met een aantal latere varianten. Er ontstond een legende over de overbrenging van Jakob's stoffelijke resten (= Translatio Jacobo) na zijn marteldood.

Wat vertelt een van de legendes?

Na de marteldood van Sint-Jacob in Jeruzalem gingen 7 leerlingen, 's nachts het lijk van de apostel weghalen en brachten het in veiligheid naar de havenplaats Jaffa. Daar troffen ze een volledig uitgerust bootje aan, maar zonder roer of zeil. Ze legden het lichaam erin en gingen zelf ook aan boord. Geleid door 1 engel en een gunstige wind dreef het voertuig in 7 dagen van Palestina naar de kust van Galicië. Van de oceaan naar de rivier Ulla en vervolgens op de bijrivier Sar en bereikte vanzelf de Romeinse garnizoensstad Iria Flavia (het huidige El Padron), waar Jacobus -volgens de legende- tijdens zijn leven nog had gepredikt. Het schuitje kwam daar tegen een steen tot stilstand. De leerlingen droegen het stoffelijk overschot van hun meester aan wal en legden het op een grote steen, die spontaan begon te smelten en het lijk omsloot als een soort sarcofaag. Met de ossenwagen werd de kist landinwaarts vervoerd, tot op de plaats waar vandaag de kathedraal van Santiago staat. 

Sint-Jacob is al eeuwen de patroonheilige van Spanje. Dat komt door de rol die aan hem wordt toegeschreven tijdens de reconquista, de herovering van Spanje en Portugal op de islamitische moren in de periode 722-1492. Santiago is in Spanje behalve een katholieke heilige vooral ook een nationale held
--------------------------------------------------------------------------------Geen opmerkingen:

Een reactie posten