woensdag 18 januari 2017

‘Buddha & Mind’ in het MAS.

Rome, Mekka en Jeruzalem.
Heilige plaatsen, Heilige boeken.
Ook een tentoonstelling in het MAS, die veel wandelaars bezochten in 2014.

Beknopte inleiding van ‘Buddha & Mind’. Is opgebouwd rond 54 schilderingen. Samen vormen ze een geheime handleiding bij een Tibetaans boeddhistisch meditatieritueel. Ze tonen stap voor stap wat een mediterende in gedachten opbouwt. Dat wordt in principe nooit afgebeeld.  De schilderingen zijn in de 18e eeuw uitzonderlijk gemaakt voor het onderricht van een Mongoolse prins.  Het Mas verwierf de schilderingen van Rafaël Verbois, een Belgische missionaris in China. In 2014 wijdde het Rubin Museum in New York een tentoonstelling aan dit topstuk.
Ook beleef je mee de rituele plaatsing van een zandmandala door Tibetaanse monniken.
 
Afspraak om 11:10 in de Nijverheidsstraat in Hemiksem.  Om 11:18 nemen wij bus 1.  Wie het wenst kan in of rond het MAS iets eten of drinken. Zoals in 2014 maken wij gebruik van het papieren "bruikleen" bezoekersgidsje dat uitleg geeft over de opgestelde nummers.  Het bezoekersgidsje van de expo kan je hier downloaden.
Vroege vogels kunnen om 9:45 aan het gemeentehuis met bus 295 vertrekken.  Je leest hierover meer in de femma nieuwsbrief. Info bij Joke en Maria Van Hoofstat.

ADENDUM: (uit de bezoekersgids)
Stilteplekken.  De behoefte aan innerlijke rust of een mystieke beleving is universeel en van altijd. In onze westerse samenleving maakt vooral mindfulness opgang als methode om de stress van het leven te beheren.  Mindfulness ontstond in boeddhistische meditatietechnieken.  Je leert aanwezig te zijn bij wat nu is, niet in het verleden vast te zitten of verre toekomstdoelen na te jagen.  ... Je kan een oefening van Edel Maex beluisteren via de hoofdtelefoons of via je smartphone via www.mas.be/meditatieoefening.  Edel Maex is grondlegger in ons land van mindfulness, psychiater in het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen en zenleraar.

Ontdek de Antwerpse stilteplekken met je smartphone.  Via de Antwerp Museum App kan je de Antwerpse stilteplekken ontdekken.  Je kan ter plaatse kiezen voor een meditatie in Tibetaans-boeddhistische stijl, ingesproken door Lea Vanrompay (Tibetaans Centrum Schoten). Of je kiest voor een sessie mindfulness met de stem van Edel Maex.  Ga met je smartphone of tablet naar de app store van Antroid of iOS.  Zoek op Antwerp Museum App. Klik daarna op download. Via musea en vervolgens MAS kan je de tour Antwerpse stilteplekken vinden.

Een hele boterham. Het bezoek zelf  kan je op elk ogenblik onderbreken en hernemen.  Woensdag 22 februari is en nog een gratis bezoekdag en betalend kan op alle andere dagen 8€ of 6€ inkom (armband aan de balie).

Als iedereen vriendelijk is tegen iedereen dan kan het leven  heel schoon zijn.  Met het femma-wandelen hebben wij dat al dikwijls mogen ervaren! 




1 opmerking:

Anoniem zei

Met 7 vrouwen deze tijdelijke tentoonstelling bezocht. In 2 groepjes apart vertrokken maar samen gestart in het MAS om 13u30.Voor mij was dit op een aantal punten interessant omdat ik 4 jaar geleden met een Femmareis Nepal heb bezocht, o.a. de geboorteplaats van Boeddha. Het was er toen heel warm en moesten van in het begin op de stenen en het gras op blote voeten lopen. Sommigen hielden kousjes aan, dat mocht ook. De draad volgen op de tentoonstelling was niet altijd gemakkelijk al kon je alles terugvinden in het handboekje. Maar alles was heel mooi opgesteld. Monniken hadden ter plekke een mandala met pigmenten gemaakt. Dit kon je helemaal volgen(soms wel in versnelde weergaven)ZEER INTERESSANT. Op het einde van de tentoonstelling wordt de tekening in de Schelde (ritueel) verstrooid. Wat mij ook helemaal 4 jaar terugbracht was de foto van een 'range' of een deel van de Himalaya in één grote foto te zien over de hele langte van de zaal. PRACHTIG. In de stiltezaal heb ik maar een 10' gezeten maar daarvoor ga ik nog eens terug naar het MAS. Heel leuke dag gehad (in mijn geval)met nog een vrij stukje Antwerpen met winkeltjes en een nieuw Portugees restaurantje ontdekt: NATA.
Maria Van Hoofstat